Skip to main content
Ajankohtaista

Uusi sijoittajaraportti ja toimitusjohtajan katsaus

By 30.8.202229 helmikuun, 2024Ei kommentteja

Viimeisen kvartaalin aikana asuntoportfoliomme on kasvanut runsaasti, kun olemme viimein saattaneet 42 asuntoa Jyväskylästä käsittävän kaupan toteutumaan, jossa myyjänä oli Jyväskylän Seurakunta. Valtaosa portfoliosta sijaitsee Jyväskylän ydinkeskustassa sekä sen välittömässä läheisyydessä. Näiden lisäksi olemme ostaneet myös yksittäisiä asuntoja esimerkiksi Jyväskylästä ja yhden 12 asunnon kokonaisuuden.

Viimeisen kvartaalin aikana asuntoportfoliomme on kasvanut runsaasti, kun olemme viimein saattaneet 42 asuntoa Jyväskylästä käsittävän kaupan toteutumaan, jossa myyjänä oli Jyväskylän Seurakunta. Valtaosa portfoliosta sijaitsee Jyväskylän ydinkeskustassa sekä sen välittömässä läheisyydessä. Näiden lisäksi olemme ostaneet myös yksittäisiä asuntoja esimerkiksi Jyväskylästä ja yhden 12 asunnon kokonaisuuden. Uusimpaan sijoittajaraporttiin pääset tutustumaan [tästä linkistä >>](https://asuntosaasto.fi/files/Kvartaaliraportti_3_22_735dc5d0a6.pdf)

Markkinatilanne

Markkinatilanne on edelleen jännittynyt ja epävarma. Usea ekonomisti povaa euroalueen painuvan hiljalleen kohti taantumaa ja tämä osaltaan hieman jarrutti korkojen nousua, joka kesän ajan liikkui reilussa prosentissa. Elokuun aikana korkonäkymä on kuitenkin muuttunut ja tyypillisin asuntolainojen viitekorko on kivunnut 1,76 prosenttiin. Tämä on edelleen varsin maltillinen taso asuntolainojen koroissa kautta historian, mikä ei liiketoimintaamme merkittävästi vaikuta. Tämä avaa kuitenkin myös paljon mahdollisuuksia, kun kilpailu markkinoilla vähentyy. Arvioimme toki jatkuvasti erilaisia skenaarioita osana normaalia riskienhallintaa pitkällä ja lyhyellä aikavälillä. Huolissamme emme siis ole, mutta nykyinen markkinatilanne vaatii selkeästi enemmän reagointia ja keskittymistä, kuin mihin on Suomessa viime vuosien aikana asuntosijoittamisessa totuttu.

Ilahduttavaa on ollut kesän aikana nähdä, että vuokramarkkinat ovat alkaneet toipua pandemiasta. Erityisesti opiskelijakaupungeissa on ollut paljon kysyntää, kun opiskelijat ovat palailleet opiskelukaupunkeihinsa. Tämä on tietysti erittäin positiivinen asia, sillä vuokrissa alkaa olla kollektiivisesti nousupainetta, kun hoitokustannukset ovat nousseet ja tulevat nousemaan. Vahvuutta asuntosäästön portfolioon luo tehokas hajautus eri opiskelukaupunkeihin sijoitustoiminnan painopisteen ollessa kassavirrassa.

Mediassa on viime aikoina ollut puhetta asuntojen negatiivisesta hintakehityksestä. Suomen suurin asuntorahoittaja OP ennakoi hintojen laskevan ensi vuonna ja Hypon ennusteen mukaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulla hinnat laskevat reilun prosentin jo loppuvuoden aikana. Ennusteissa kuitenkin uskotaan, että kyseessä on vain lyhyt jakso, jonka jälkeen palataan taas nousu-uralle. Asuntosijoittamista tulee tehdä pitkäjänteisesti. Paineet hintojen laskuun ovat kuitenkin keskittyneet ennustemme mukaan lähinnä pääkaupunkiseudulle, jossa pienten asuntojen kysyntä oli huipussaan koronan aikana. Vahvuutta asuntosäästön portfolioon luo tehokas hajautus eri opiskelukaupunkeihin sijoitustoiminnan painopisteen ollessa kassavirrassa. Nykyinen tilanne avaa kuitenkin myös paljon mahdollisuuksia, kun kilpailu markkinoilla vähentyy.

Uusi osakesarja avataan

C-osakesarja on tulossa täyteen ja se tullaan sulkemaan, kun avaamme syyskuussa uuden D-sarjan. Edelleen on siis mahdollisuus sijoittaa avoinna olevaan C-sarjaan, jonka tuotto-odotus on houkutteleva 7,5 %. D-sarja lanseerataan hieman alemmalla tuotto-odotuksella. Aiemmat osakesarjat tulevat jatkumaan vanhalla tuotto-odotuksella senkin jälkeen, kun C-sarja suljetaan.

Tuottoisaa syksyn alkua!

Joni Lähteenmäki
Toimitusjohtaja