Skip to main content
Ajankohtaista

Toimitusjohtajan katsaus ja 01/2023 sijoittajaraportti

By 8.3.202329 helmikuun, 2024Ei kommentteja

Alkuvuoden kuluessa portfolio on kasvanut 15 uudella asunnolla, asuntojen määrän ollessa nyt 189. Olemme myös myyneet pari heikommin tuottavaa kohdetta, jotka tulivat osana viime vuonna hankkimiamme isompia kokonaisuuksia. Asuntomarkkina on kuitenkin hiljentynyt ja siitä johtuva heikentynyt kilpailu markkinoilla on avannut meille erittäin hyvää asemaa ostojen suhteen jopa yksittäisissä kohteissa.

Alkuvuoden kuluessa portfolio on kasvanut 15 uudella asunnolla, asuntojen määrän ollessa nyt 189. Olemme myös myyneet pari heikommin tuottavaa kohdetta, jotka tulivat osana viime vuonna hankkimiamme isompia kokonaisuuksia. Asuntomarkkina on kuitenkin hiljentynyt ja siitä johtuva heikentynyt kilpailu markkinoilla on avannut meille erittäin hyvää asemaa ostojen suhteen jopa yksittäisissä kohteissa. Eroamme monesta muusta sijoittajasta siinä, että kykenemme ostamaan kohteita suoraan käteisellä ilman tarvetta pankkilainalle. Tämä tarkoittaa sitä, että jopa hieman rohkeammatkin tarjoukset saattavat mennä läpi aiempaa paremmilla alueilla. Uskomme että pitkällä aikavälillä nyt tehtävät hankinnat antavat meille myös entistä parempaa kilpailuetua tulevaisuudessa.

Asuntojen hintojen muutokset ovat olleet maltillisia maakunnissa ja erityisesti hieman vanhemmissa asuinnoissa kuin esimerkiksi PK-seudulla ja uudiskohteissa, joissa on paljon yhtiölainaa. Asuntosäästön portfolio on painottunut erityisesti maakuntien keskuskaupunkeihin. Olemme seuranneet korkojen muutosta aktiivisesti ja nostaneet lainojen suojausastetta tarpeen mukaan. Tällä hetkellä lähes 70 % yhtiön lainarahoituksesta on korkosuojattu. Kaikki lainat ovat maturiteetiltaan pitkiä. Omavaraisuusaste on toimialaamme nähden varsin hyvä, lähes 44 %.

Olemme myös panostaneet vuokralaisille suunnattuihin palveluihin, joka osaltaan vähentää manuaalista työtä asuntojen hallintaan liittyen. Uusi asukkaille suunnattu verkkopalvelu on julkaistu alkuvuodesta. Olemme myös tehneet pieniä parannuksia osakkeenomistajillemme suunnattuun ympäristöön ja toivomme tähän työhön palautetta teiltä osakkeenomistajilta myös tulevaisuudessa. Tavoitteemme vuodelle 2023 on jatkaa maltillista ja riskien suhteen hallittua kasvua nykyisessä markkinaympäristössä, hyötyen sen tarjoamista uusista mahdollisuuksista. Aiomme myös kehittää toimintaamme sijoittajien sekä vuokralaisten suuntaan entistä tehokkaammaksi ja paremmaksi.

Ps. kuluvan kvartaalin viimeinen merkintäpäivä on 30.3. Vielä ehdit mukaan!

Tuottoisaa kevään odotusta,

Joni Lähteenmäki
Toimitusjohtaja