Skip to main content
Ajankohtaista

Hallituksen puheenjohtajan tervehdys

By 30.12.202229 helmikuun, 2024Ei kommentteja

Vuosi 2022 alkaa olemaan paketissa. Asuntosäästön osalta vuosi on ollut menestyksekäs kasvun vuosi ja luottamus strategiaamme kohtaan on edelleen kasvanut. Laajemmassa mittakaavassa vuosi alkoi ikävästi, kun helmikuun lopulla pahimmat pelot Venäjän uhkailujen suhteen kävivät toteen. Onneksi jo varhaisessa vaiheessa saimme todeta, että Venäjän hyökkäys ei onnistunut ja lähes koko muu maailma yhdistyi Ukrainan puolelle. Sen jälkeen olemme ikäväksemme huomanneet, että nopeaa ratkaisua rauhan saavuttamiseksi ei ole kuitenkaan löytynyt.

Tuleva vuosi alkaa Ukrainan tilanteen vuoksi uudenlaisessa ympäristössä. Suomi on vahvasti sidottu puolustusliitto Natoon ja täysjäsenyys mahdollisesti toteutuu jo vuonna 2023. Tämän on tarkoitus tuoda maallemme turvaa ja toivottavasti myös taloudellista turvallisuutta kansainvälisten sijoittajien silmissä. Venäjän pakotteiden myötä energian hinta on noussut. Tämä on vaikuttanut inflaatioon ja myös korot ovat nousseet. Me uskomme energiahintojen nousun rauhoittuvan meneillään olevan talven jälkeen ja tämä rauhoittanee myös korkomarkkinoita. Nämä nähdyt muutokset ovat kuitenkin heijastuneet selkeästi myös asuntomarkkinoihin ja tulevat vaikuttamaan luultavasti myös tulevana vuonna.

Asuntojen hinnat ovat laskeneet eniten pääkaupunkiseudun pienissä asunnoissa, mutta myös Turun ja Tampereen vastaavan kokoisissa asunnoissa on ollut laskupaineita. Näihin suurimpiin kaupunkeihin on viime vuosina rakennettu paljon sijoittajille suunnattuja pieniä asuntoja. Me olemme jo vuosia suhtautuneet isolla varauksella tämän tyyppisiin ”muodissa olleisiin” kohteisiin, vaikka niiden arvonnousu oli hyvää koko viime vuosikymmenen. Olemme arvioineet uudiskohteiden vuokratuoton ja erityisesti kassavirran olevan liian alhainen, jotta se kestäisi mahdolliset tulevat makrotaloudelliset häiriöt. Loppujen lopuksi kysymys on vain kysynnän ja tarjonnan suhteesta hintaan. Nyt tarjonta esimerkiksi Helsingin kaksioissa on kasvanut vuodessa 71 prosenttia ja yksiöissä 66 prosenttia.

Vertailun vuoksi meille tärkeimmässä kaupungissa, Jyväskylässä, myytävissä olevien kaksioiden määrä on vuodessa hieman laskenut ja yksiöiden määrä vain hieman noussut (Lähde Etuovi.com asuntokaupan tilastot). Toisaalta myös näissä suurimmissa kasvukeskuksissa isompien perheasuntojen kysyntä on ollut hyvää, sillä perheasuntoja ei ole paljon rakennettu. Asuntosäästöllä ei ole Helsingistä yhtään asuntoa, mutta esimerkiksi Turku on meille vahva sijoituskaupunki. Turun kohteistamme valtaosa on perheasuntoja, joihin on ollut helppo tehdä sopimusten mukaisia korkeahkoja inflaatiokorotuksia.

Tulevana vuonna jatkamme valitulla tiellä ja uskomme, että jo muutamien kuukausien kuluttua alamme taas näkemään kevään merkkejä! Toisaalta, jos inflaatio jää pysyvämmäksi ilmiöksi, tukee se myös asuntojen hintoja. Ainakin historia osoittaa reaaliomaisuuden olevan hyvä inflaatiosuoja. Lisäksi uskomme, että edessä on entistä enemmän hyviä ostomahdollisuuksia. Asuntosäästön liiketoiminnassa on se hyvä puoli, että teemme valtaosan ostoista suoraan kassavarolla. Joka tapauksessa noin 8 prosentin vuokratuoton uskomme hyvin kestävän myös tulevan vuoden haasteita.

Onnellista ja rauhaisaa Uutta Vuotta kanssasijoittajille!

Jani Valtonen