Skip to main content
Ajankohtaista

Reilu peli toimii myös vuokramarkkinoilla

Asuntosäästön liiketoiminnan ydin on asuntojen tehokas vuokraustoiminta. Tämän liiketoimintamme kulmakiven olemme pystyneet kautta kymmenvuotisen historiamme hoitamaan jopa yllättävän hyvin. Viimeisen vuoden aikana  vuokrausasteemme on ollut keskimäärin noin 99 prosenttia. Vuokrausasteemme ei ole edes väliaikaisesti missään vaiheessa käynyt alle 98 prosentissa. Yleisesti voimme myös olla hyvin tyytyväisiä vuokralaisten pysyvyyteen, vaikka vuokrankorotukset ovat olleet viimeaikaisessa inflaatioympäristössä selkeästi totuttua korkeampia. 

Vuoden 2022 keväästä alkaen vuokraustoiminnastamme sekä asukastyytyväisyydestämme on vastannut Janne Kumpulainen. Jannen tullessa yhtiöömme hänellä ei ollut varsinaisesta ammattimaisesta vuokrausliiketoiminnasta kokemusta, mutta kiinnostus alaan oli selkeä ja tukea oli varmasti hyvin tarjolla. Kokemuksen puutteesta huolimatta, tätä ihmisläheistä joukkueurheilutaustan omaavaa positiivista puurtajaa meille suositeltiin eri tahoilta.  

Ammattijääkiekkoilijan uralta saatujen tiimityöskentelytaitojen lisäksi Jannella oli taskussaan alemman korkeakoulun kaupallisen tutkinnon eli tradenomin paperit pääaineenaan myynti ja markkinointi. Haluamme kiittää Jannea hyvin tehdystä työstä ja nostaa tämän arvokkaan tiimipelaajan valokeilaan sekä jakaa kanssanne hänen ajatuksiaan.  

Janne, miten on mahdollista, että vuokrausaste on yli 99,0 prosenttia ja pysynyt suurin piirtein tuolla tasolla viime vuodet? 

Ensinnäkin kaikkihan lähtee itse tarjottavasta asunnosta. Tässä markkinassa olisi ikävä vuokrata uusia kalliita yksiöitä, mutta näitähän meillä ei ole yhtään. Uskon portfoliomme monipuolisuuden olevan yksi tärkeä tekijä loistavassa vuokrausasteessa. Monipuolinen portfoliomme jakaantuu aina isoista perheasunnoista pieniin yksiöihin. Tämän takia emme ole pelkästään yhden hakijakategorian varassa ja se lisää ketteryyttä toimintaamme. Lisäksi asuntojen sijainti on jakautunut mielekkäässä suhteessa keskusta-asuntoihin sekä edullisempiin lähiökeskusten asuntoihin. Meillä ei juurikaan ole korkean vaihtuvuuden asuntoja, kuten esimerkiksi soluasuntoja, mikä myös olennaisesti vähentää vaihtuvuutta luoden samalla lisäarvoa sijoittajille ja ennakoituvuutta liiketoimintaan. 

Asuntomme ovat koteja, joissa asutaan ja ilmeisesti/toivottavasti viihdytään pitkään. Haluamme olla ihmisläheinen vuokranantaja, jonka kanssa on helppo keskustella sekä jakaa mielipiteitä asumiseen tai asuntoihin liittyen. Tästä hyvä esimerkki on se, että tarjoamme usein jo asuntojen esittelyvaiheessa hakijoille mahdollisuutta tehdä pientä pintaremonttia, jos he näkevät sen tarpeelliseksi.  

Pyrimme palvelemaan vuokralaisia asiakkaina, joiden tarpeisiin tartutaan viipyilemättä. Jos esimerkiksi jääkaappi hajoaa, niin siinä ei silloin odotella, vaan asiaan tartutaan välittömästi. Olemme onneksi löytäneet hyvät yhteistyökumppanit ja menettelytavat tällaisten asioiden ratkaisuun. Kun olemme ostaneet asuntoja nipuissa ns. blokkikaupoilla, ovat asunnot olleet valmiiksi vuokrattuja. Myös tällä on ollut merkittävä merkitys vuokrausasteen pysyvyyteen ja kassavirtaamme. 

Miten asukkaat ovat suhtautuneet totuttua korkeampiin vuokrankorotuksiin? 

Eihän se tietenkään kenellekään ilonaihe ole, jos ”ilmoitetaan” vuokrankorotuksesta. Olemme kuitenkin pyrkineet avoimesti viestimään sekä keskustelemaan korotukseen johtavista syistä. Kaiken A ja O on, että toimii reilusti, rehdisti ja reippaasti kohdaten ihmiset ihmisinä. Tässä työssä on kuitenkin erityisen tärkeää olla ihmisläheinen yhteyshenkilö Asuntosäästön sekä asukkaiden välillä. Uskon, että tällä toimintaperiaatteella olemme saaneet vuokrausasteen pysymään näin korkealla tasolla vuodesta toiseen.  

Taustalla näkyy varmasti myös se, että vuokranantaja on pitkäaikaiseen omistajuuteen panostava yhtiö, jossa hommat hoidetaan ammattitaidolla. Tämä johtaa siihen, että vuokralainen voi elää huoletta ilman, että tarvitsisi pelätä asioiden toimimattomuutta tai vaikkapa irtisanomista vuokranantajan ottaessa asuntoa omaan käyttöönsä.  

Miltä vuokrausmarkkinoiden tilanne lähivuosina näyttää? 

Yleisesti asuntomarkkina on uuden edessä, kun rakentaminen on pahasti hyytynyt. Minun mielestäni asuntopula saattaa olla todellisuutta ehkä jo ensi vuonna esimerkiksi meille tärkeässä Jyväskylässä. Uudiskohteiden vuokrapyynnöt ovat monesti paljon korkeampia, kuin ns. vanhemman kannan asuntojen. Ja tässä näenkin meidän Asuntosäästön vahvuuden, tarjoamamme asunnot ovat hieman vanhemmista taloyhtiöstä, joten vuokrapyyntökin on maltillisempi verrattuna uudiskohteisiin. Remontit on kuitenkin huolehdittu hyvin niin taloyhtiön kuin huoneistojenkin osalta.  

Nyt tarjontaa sopivista vuokra-asunnoista on kohtuullisesti, mutta Jyväskylän tyyppisiin kasvualueisiin tarvittaisiin lisää esimerkiksi isompia perheasuntoja sekä edullisempia yksiötä. Perheasunnoista on tällä hetkellä suuri kysyntä ja esimerkiksi Jyväskylässä vapaana olevia neliöitä tai isompia huoneistoja on vapaana vuokrattavaksi Oikotiellä vain 28 kappaletta. Lisäksi Jyväskylän ollessa yliopistokaupunki, pikkuyksiöiden kysyntä pysyy jatkossakin korkealla tasolla. Myynnissä olevien asuntojen määrä on myös ollut selkeässä laskussa. Jyväskylässä oli Etuoven tilastojen mukaan vuosi sitten myynnissä 356 yksiötä, kun nyt niitä on vain 218 kappaletta. Ennustan, että vuoden 2025 syksyllä Jyväskylän yksiöistä on selkeästi pulaa niin osto kuin vuokrauspuolellakin. Kysyntä on patoutunut niin vuokraus- kuin ostopuolellakin ja tämä todennäköisesti tietää positiivista kehitystä pitkän aikavälin sijoittajille.  

Nyt kun sinulla on muutama vuosi ”oikeaa” työelämää takana sen kiekonlyömisen jälkeen, niin miltä elämä maistuu? 

Kyllähän se hyvältä maistuu. Aurinko jo mukavasti lämmittää ja niin työarjessa kuin kotipuolessakin riittää mukavasti puuhaa. Uuden arjen opettelua varmasti helpotti se, että viimeisinä kiekkovuosina olin osa-aikaisesti myyntitehtävissä, joten ihan kylmiltään ei tarvinnut ns. normaaliin työarkeen hypätä.  On ollut ilo huomata, että nykyinen työ Asuntosäästössä tarjoaa parhaimmillaan jopa samanlaisia onnistumisen tunteita kuin maalinteko tai voittaminen kaukalon puolella. Kun pystyn tarjoamaan sopivan ja turvallisen kodin jollekin, niin kyllähän se on erityisen palkitsevaa myös minulle. Kotipuolessa ollaan myös uuden äärellä, koska esikoisemme syntyi tuossa vuoden vaihteessa. Tämä tuo mukavaa tasapainoa työarjen keskelle. 

Mikä on hienoin muisto jääkiekkouraltasi? 

Upeita muistoja kiekkouraltani on useita. Ainakin näin jälkeenpäin muisteltuna tuntuu, että ainakin jokainen SM-liigan pelipäivä oli upea, mutta kyllä päällimmäisenä mieleen tulee eri nuorisomaajoukkueiden tapahtumat ympäri maailmaa. Aina kun sai kotimaata edustaa leijonapaidassa, sitä tunsi saavuttaneensa jotain merkittävää. Jos yksi yksittäinen tapahtuma pitää sanoa, niin kyllä se on alle 18-vuotiaiden MM-kisojen pronssimitalin voittaminen vuonna 2009. Lisäksi useat ihmiset jääkiekkourani varrelta ovat jääneet lämpimästi mieleeni. Joukkuekavereiden sekä eri sidosryhmien kanssa toimiminen oli erityisen antoisaa sekä mieltä rikastuttavaa. Siinä koki todella vaikuttavaa yhteenkuuluvaisuutta. 

  • Asuntosäästön asuntojen hallinta sekä vuokraus 
  • Tradenomi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu 
  • Ammattilaisjääkiekkoilija vuoteen 2021 asti 
  • Vaimo ja yksi lapsi, harrastaa talvisin hiihtoa sekä kesäisin lenkkeilyä