Skip to main content
Ajankohtaista

Asumistuki muuttuu – vaikutukset Asuntosäästöön

Opiskelijoiden asumistuki muuttuu elokuusta alkaen

Asumistuki muuttuu tämän vuoden elokuussa, kun opiskelijat siirtyvät opintotuen asumislisän piiriin. Uudistus on osa Petteri Orpon hallituksen talousarvioesitystä. Uudistuksen mukaan opiskelijat palautetaan yleisestä asumistuesta opintotuen asumislisän piiriin. Valtion asumislisämenot kasvavat ja yleisen asumistuen menot vähenevät uudistuksen myötä niin, että arvioitu nettosäästö nousee 57 miljoonaan euroon vuoteen 2028 mennessä.

Mitä uudistus tarkoittaa käytännössä?

Vuonna 2017 opiskelijat siirrettiin yleisen asumistuen piiriin. Nyt kaikki opiskelijat, lukuun ottamatta lasta huoltavia opiskelijoita, siirretään takaisin opintotuen asumislisän piiriin.

Asumislisä on yksilöllinen lisä, jonka määrään vaikuttaa vain tuen saajan omat tulot. Asumislisän määrä on enintään 80 prosenttia kuukausivuokrasta, käyttövastikkeesta tai muusta niihin rinnastettavasta asumismenosta. Asumislisässä huomioidaan alueelliset asumiskustannuserot ja enimmäisasumismenorajat määräytyvät kuntaryhmittäin samalla tavalla kuin yleisessä asumistuessa.

Suurin osa, arviolta 208 500 opiskelijaa, siirtyy opintotuen asumislisän piiriin. Järjestelmien välisten erojen vuoksi opiskelijoiden asumisen tukien tasoissa voi tapahtua merkittäviäkin muutoksia. Opintotuen asumislisä mahdollistaa tulojen kasvattamisen työtä tekemällä, sillä sen tuloraja on korkeampi kuin yleisen asumistuen tulorajat eikä saman asunnon muiden asukkaiden tulot vaikuta enää asumislisän määrään.

Vaikka uudistus tuo joitain hyötyjä opiskelijoille, se pienentää suurimman osan asumisen tuista muodostuvia tuloja. Lakiluonnoksen mukaan noin 156 000 opiskelijan tuet pienenisivät, ja noin 45 000 opiskelijan asumisen tuet säilyisivät ennallaan tai kasvaisivat.

Opiskelijoiden asumistuen muutos voi vaikuttaa merkittävästi vuokramarkkinoihin. Tuen määrä pienenee, vaikka sitä aletaan maksaa useammalle opiskelijalle.

Asumislisää voi uudistuksen jälkeen saada enintään 216–296 euroa kuukaudessa asuinkunnasta riippuen. Nykyään yksin vuokralla asuva opiskelija voi saada jopa 394 euroa asumistukea. Kelan mukaan pääkaupunkiseudulla asuvan opiskelijan asumisen tuet pienenevät yli 2 000 euroa vuodessa.

Asumisen tukien muutosten arvioidaan kasvattavan erityisesti edullisempien vuokra-asuntojen kysyntään. Vuokraturvan hallituksen puheenjohtajan Timo Metsolan mukaan nykyinen järjestelmä on tukenut hyvällä paikalla ja tasokkaassa yksiössä asumista, koska asumistukea on saanut enemmän, jos asunnon vuokra on ollut korkeampi. Opintotuen asumislisässä opiskelija saa kuitenkin saman summan asumislisää vuokrasta riippumatta.

Uudistuksen uskotaan lisäävän myös kimppa-asumista, koska toisten asukkaiden tulot eivät enää vaikuta asumislisän määrään. Tämä voi lisätä pienempien ja kauempana sijaitsevien asuntojen kysyntää erityisesti Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Myös Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson jakaa Metsolan näkemyksen ja uskoo, että asumistuen uudistus lisää edullisemmilla alueilla asuntojen kysyntää. Uudistuksen myötä vuokrissa voi paikallisesti näkyä nousua edullisilla alueilla, kun taas kalliilla alueilla hinnat voivat laskea. Kokonaisuutena uudistuksen odotetaan laskevan vuokratasoa valtakunnallisesti.

Asumisen tukien muutoksen lisäksi vuokramarkkinoihin vaikuttaa myös viime huhtikuussa voimaan tullut lakimuutos, joka rajoittaa Kelan mahdollisuuksia hyväksyä perustoimeentulotuen saajille enimmäisrajoja ylittäviä asumismenoja ilman erityistä perustetta.

Tämän seurauksena Kela on kehottanut perustoimeentulotuen saajia etsimään edullisempia vuokra-asuntoja. Vuonna 2023 kehotuksen sai 33 000 kotitaloutta. Eniten kehotuksia (5 900) saivat Helsingissä asuvat, ja toiseksi eniten (3 800) Pirkanmaalla asuvat. Toimeentulotuen tiukennusten myötä edullisten asuntojen kysyntä kasvaa myös tämän ryhmän keskuudessa.

Miksi muutos sopii meille Asuntosäästössä?

Uudistus lisää kysyntää juuri ydinsegmentissämme ja vahvistaa kassavirtaamme sekä pitkän aikavälin tuottopotentiaalia. Hankimme ja vuokraamme edullisia, hyvää kassavirtaa tuottavia asuntoja hyvien liikenneyhteyksien varrelta.

  • Kasvava kysyntä: Tukien leikkautuessa opiskelijat ja toimeentulotuen saajat etsivät kohtuuhintaisia koteja, eli juuri niitä, joita me tarjoamme.
  • Matala tyhjäkäyttöriski: Edullisemman hintasegmentin kysynnän kasvaessa vuokrausaste pysyy korkeana ja vaihtuvuus vähenee.
  • Parempi hinnoitteluvoima: Kasvava kysyntä mahdollistaa vuokrien korottamisen inflaation tahdissa.
  • Arvonnousupotentiaali: Kysynnän ja suhteellisen vuokratuoton kasvaessa, asunnoilla on muita alueita parempi arvonnousupotentiaali, joka tuo lisäturvaa sijoittajille.
  • Kilpailuetu sijoittajille: Kassavirtaan ja riskien hallintaan keskittyvät sijoittajat, kuten me Asuntosäästössä, hyötyvät siirtymästä, kun spekulatiivinen kysyntä vähenee ja tulospohjainen tuotto korostuu asuntosijoittajien odotuksissa.