Skip to main content
Ajankohtaista

Millaisia ovat sijoittamisen riskit? 

By 31.10.202426 marraskuun, 2024Ei kommentteja

Täysin turvallista sijoittamista ei ole, vaan kaikkeen sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Tuotto-odotus ja riskin määrä kulkevat käsi kädessä: mitä suurempaa tuottoa haetaan, sitä suurempi riski siihen liittyy. Vaikka täysin riskitöntä sijoituskohdetta ei ole olemassa, riskeihin voi silti varautua. 

Sijoittamisen riski tarkoittaa mahdollisuutta, että sijoituksen arvo laskee tai tuotto jää odotettua pienemmäksi. Tässä artikkelissa käymme läpi sijoittamisen riskejä eri näkökulmista: millä tavalla markkinoiden heilahdukset, yksittäisiin sijoituskohteisiin liittyvät asiat sekä talouden ja yhteiskunnan muutokset voivat vaikuttaa sijoituksiin.  

Sijoittamisen riskien perusasiat

Miten sijoittamisessa riski- ja tuotto-odotus liittyvät toisiinsa?

Sijoituksen riskin ja tuoton suhde tarkoittaa sitä, että korkeampi tuotto-odotus liittyy yleensä suurempaan riskiin. Mitä suurempi riski, sitä enemmän sijoittaja voi potentiaalisesti ansaita, mutta samalla on suurempi mahdollisuus tappioihin. Matala riski taas tarkoittaa yleensä tasaisempaa, mutta pienempää tuottoa. Riskin ja tuoton välinen tasapaino on keskeistä sijoituspäätöksiä tehdessä.

Mitä tarkoittaa volatiliteetti?

Yksi yleinen riskimittari on volatiliteetti, joka tarkoittaa sijoituksen arvon vaihteluiden voimakkuutta tietyn ajanjakson aikana. Mitä suurempi volatiliteetti, sitä nopeammin ja rajummin sijoituksen arvo voi nousta tai laskea. Korkea volatiliteetti viittaa siis suurempaan epävarmuuteen, kun matala viestii vakaammasta sijoituksesta. 

Esimerkiksi teknologiaosakkeiden hinnat voivat olla hyvin volatiileja, kun taas valtioille rahaa lainaavien korkorahastojen arvo vaihtelee useimmiten maltillisesti, jolloin volatiliteetti on pieni.

Mitä on likviditeetti ja likviditeettiriski?

Likviditeetti tarkoittaa mahdollisuutta muuttaa sijoituskohde tai omaisuuserä käteiseksi rahaksi ilman merkittävää arvonmenetystä. Mitä likvidimpi omaisuuserä on, sitä helpommin ja nopeammin sen voi myydä käypään hintaan markkinoilla. Likvditeettiriski tarkoittaa riskiä, että sijoitusta ei pystytä muuttamaan käteiseksi luvatussa ajassa tai ilman merkittävää arvon alenemista. Muista sijoittamisen riskiin liittyvistä termeistä tappioriski tarkoittaa mahdollisuutta, että sijoittaja menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan.

Markkinariski ei ole sijoittajan hallinnassa

Markkinariski sijoittamisessa tarkoittaa riskiä, että sijoituksen arvo laskee yleisten markkinoiden liikkeiden seurauksena, jotka eivät ole yksittäisen sijoittajan hallinnassa. Tämä voi johtua esimerkiksi korkojen muutoksista tai poliittisista tapahtumista. Markkinariski vaikuttaa laajasti eri sijoituskohteisiin, kuten osakkeisiin ja kiinteistöihin. Koska se on koko markkinaa koskeva riski, sitä ei voi kokonaan välttää, mutta sitä voidaan hallita esimerkiksi hajauttamalla sijoituksia eri omaisuusluokkiin ja usealle eri markkina-alueelle.

Sijoituskohteen arvoon liittyvät riskit eivät riipu markkinasta

Sijoituskohteen sisäiset riskit tarkoittavat sijoituksen arvoon liittyviä riskejä, jotka ovat erityisiä kyseiselle kohteelle, eivätkä suoraan johdu yleisestä markkinatilanteesta. Näitä riskejä voivat olla esimerkiksi osakesijoittamisessa yrityksen taloudellinen tilanne tai johdon päätökset ja asuntosijoittamisessa taloyhtiöön tai asuntoon liittyvät ongelmat. Nämä riskit vaikuttavat erityisesti kyseiseen sijoituskohteeseen. Sijoituskohteeseen liittyy myös likviditeettiriski, eli se, miten nopeasti ja helposti sijoitus voidaan muuttaa rahaksi. 

Globaalit tai systeemiset riskit voivat olla pitkäkestoisia

Globaalit tai systeemiset riskit sijoittamisessa tarkoittavat riskejä, jotka vaikuttavat laajasti koko talousjärjestelmään tai globaaleihin markkinoihin. Näitä riskejä voivat aiheuttaa esimerkiksi maailmantalouden taantuma, geopoliittiset kriisit, pandemiat tai ilmastonmuutos. Ne ovat erityisen haastavia, koska niiden vaikutukset voivat olla laajoja ja pitkäkestoisia, kohdistuen moniin eri sijoituskohteisiin samanaikaisesti. Tällaiset riskit voivat heikentää koko rahoitusjärjestelmän vakautta ja johtaa voimakkaisiin markkinaliikkeisiin, jotka vaikuttavat globaalisti sijoittajiin.

Aloita sijoittaminenRiskejä ei voi poistaa, mutta niitä voi yrittää hallita

Sijoittamisen riskit ovat moninaisia ja ne voivat johtua sekä markkinoiden, sijoituskohteiden että sijoittajan omista päätöksistä. Vaikka riskiä ei voida täysin poistaa, sitä voidaan hallita ja pienentää oikeilla strategioilla ja riskitietoisella päätöksenteolla. Syvällinen ymmärrys riskeistä auttaa sijoittajaa tasapainottamaan tuoton ja riskin, mikä on avainasemassa pitkäjänteisessä sijoittamisessa.

Sijoittamisen riskien hallinnan strategioita

Sijoittamisen riskejä voi hallita useilla strategioilla:

  1. Hajauttaminen: Sijoittamalla eri omaisuusluokkiin, toimialoihin ja maantieteellisiin alueisiin voi pienentää riskiä, että yhden sijoituksen arvon lasku vaikuttaa merkittävästi koko salkkuun. Hajauttamista voi tehdä myös ajallisesti, jolloin säännöllisellä sijoittamisella vähennetään riskiä siitä, että ostaa sijoituksia juuri ennen markkinalaskua. 
  2. Stop-loss -strategia: Pörssilistattuihin osakkeisiin sopiva riskinhallintamenetelmä, jossa sijoittaja asettaa automaattisen myyntitoimeksiannon, jos sijoituksen arvo laskee tietylle ennalta määritetylle tasolle. Tämä auttaa rajoittamaan tappioita tilanteessa, jossa markkinat laskevat nopeasti tai yllättäen. 
  3. Riskinsietokyvyn määrittäminen: Ymmärtämällä oma riskinsietokyky voi valita sijoituksia, jotka vastaavat omaa taloudellista tilannetta ja tavoitteita.
  4. Tiedon hankinta: Tutustumalla paremmin sijoituskohteiden taustalla oleviin tekijöihin, kuten yrityksen tai taloyhtiön taloudellisiin lukuihin, voi tehdä paremmin perusteltuja päätöksiä.
  5. Pitkäjänteisyys: Keskittymällä sijoittamisessa pitkän aikavälin tavoitteisiin vältät markkinaheilahteluihin reagoimista. 

Näiden yhdistelmällä sijoittaja voi vähentää riskejä ja parantaa mahdollisuuksiaan saavuttaa tavoitteet ilman liiallista alttiutta tappioille.

Asuntosäästö on matalan riskitason tapa sijoittaa asuntoihin

Asuntosäästö on matalan riskitason sijoitus, jonka tarkoituksena on maksaa tasaista osinkoa markkinatilanteesta riippumatta. Lue sivuiltamme, miten Asuntosäästö on varautunut asuntosijoittamisen riskeihin.

Asuntosäästö ja sijoittamisen riskit