Taas on yksi tapahtumarikas vuosi takana. Pandemian osalta maailma on rauhoittunut ja uuteen normaaliin on totuttu. Ukraina jatkaa urheaa puolustautumista, mutta valitettavasti myös Venäjä on saanut rivejään suoristettua. Ukrainan sodan lisäksi Gazan tilanne on eskaloitunut hyvin ikäväksi humanitaariseksi kriisiksi. Suomen osalta turvallisuustilanne on kuitenkin selkeytynyt, sillä nyt olemme osa puolustusliitto Natoa, kun viimeisetkin jäsenmaat ratifioivat liittymisemme. Yhtiöllemme vuosi on ollut mielenkiintoinen ja menestyksekäs. Haasteitakin on riittänyt, mutta ainakin näin jälkeenpäin voi todeta, että olemme olleet hyvin valmistautuneita ottamaan ne vastaan.
Strategiamme on toiminut. Kovan kasvuvuoden jälkeen olemme aktiivisesti kehittäneet portfoliotamme ja edelleen kasvattaneet tiimistämme entistä ammattimaisemman. Vuosi sitten uskoimme energiakriisin helpottavan talven jälkeen, jonka uskoimme hillitsevän inflaatiota ja osaltaan vähentävän korkojen nostopaineita. Tällä kertaa ennusteemme osui yllättävän hyvin oikeaan. Vaikka talousindikaattorien tulkitsemiskykymme tuskin kalpenee edes suuremmille toimijoille, tiedostamme, että ennusteisiin ei kannata liikaa luottaa. Tärkeää on kuitenkin pyrkiä tunnistamaan erilaisia riskejä, sekä niistä mahdollisesti aiheutuvia seuraamuksia ja mahdollisuuksia. Inflaation voidaan todeta laskeneen vuoden takaisesta lähes kymmenen prosentin tasosta lähelle EKP:n tavoitetasoa. Hintapaineiden helpottaminen on jo merkittävästi laskenut markkinakorkoja. Verrattaessa tilannetta alkuvuoteen, pitkät korot ovat jo nyt vuodentakaista alemmalla tasolla. Tämä on mielestämme jo heijastunut positiivisesti myös korkeakoulukaupunkien vanhojen asuntojen kauppamääriin.
Alkavana vuonna länsimaiden taloudet kolkuttelevat taantuman portteja, mutta asuntomarkkinoille odottamamme selkeät koronlaskut tukevat asuntomarkkinaa. Myös uusien asuntojen kauppa voi normalisoitua jo loppuvuodesta luonnollisen kysynnän seurauksena, vaikka nyt uudiskohteiden aloitukset ja rakentaminen ovat olleet poikkeuksellisen alhaisella tasolla. Lähitulevaisuudessa saatamme kuitenkin kohdata taas tilanteen, jossa voidaan todeta, että korkeakoulukaupungeissa ei ole riittävästi asuntoja vastaamaan kasvaneita tarpeita. Tämä on normaalia talouden syklistä kiertokulkua.
Kuluvana vuonna olemme onnistuneet nostamaan merkittävästi portfoliomme vuokratuottoa. Vuokrausasteemme on pysynyt noin 99 prosentissa koko vuoden ja vuokrankorotukset ovat olleet historiallisesti korkeat. Olemme myös myyneet hyvällä voitolla alhaisemman tuoton perheasuntoja ja hankkineet pienempiä asuntoja, joissa on korkeampi vuokratuotto. Syksyllä ostimme Mikkelistä 14 yksiötä, joiden hinta ja tuotto olivat erittäin houkuttelevalla tasolla. Osittain haastavasta vuodesta huolimatta myös sijoittajiemme tekemät nettomerkinnät ovat olleet selkeästi positiiviset tänäkin vuonna. Lähdettäessä vuoteen 2024 rahoitustilanteemme on hyvä ja rahoittajamme ovat indikoineet tukevansa nopeampaakin kasvua.
Kesällä aloitimme keskustelut myös lisäosaamisen hankkimisesta yhtiöömme ja päätimme rekrytoida uuden operatiivisen johtajan. Nyt pienen ja ketterän kolmen hengen operatiivisen ydintiimin toimintaa johtaa toimitusjohtaja Janne Kaarnasaari. Janne on jo ensimmäisten kuukausien aikana vakuuttanut minut ja muun hallituksen vastuunsa kantavana johtajana, jonka laaja-alainen osaaminen tukee hienosti koko laajempaa tiimiämme.
Kiitän kanssasijoittajia luottamuksesta ja toivotan kaikille onnea ja menestystä tulevana vuonna!
Jani Valtonen
Asuntosäästö Asua
Hallituksen puheenjohtaja