Skip to main content
Ajankohtaista

Toimitusjohtajan katsaus ja 01/2024 sijoittajaraportti

By 18.3.20244 huhtikuun, 2024Ei kommentteja

Uuden vuoden alku on ollut Asuntosäästölle monella tapaa uusien asioiden aloittamista. Vuoden alku on myös tarkoittanut uusien tavoitteiden asettelua sekä yrityksenä ja tiiminä että yksilöinä vuodelle 2024. Uusimpaan sijoittajaraporttiin pääset tutustumaan tästä.

Tämän vuoden tavoitteiden saavuttamiseksi onkin tehtävä paljon töitä ja saatava aikaan onnistumisia monessa liiketoiminta-alueessa. Tämä tarkoittaa laaja-alaista, mutta tarkkaan harkittua täsmäpanostamista esimerkiksi järjestelmiin, taloushallintoon, markkinointiin, ja henkilöstömme osaamiseen. Tulemme kertomaan kuluvan vuoden aikana tarkemmin kaikista näistä ja niiden vaikutuksista liiketoimintaamme, kuitenkin liiketoiminnan pysyessä ennallaan asuntosijoittamisessa.

Asuntojemme vuokrausaste on pysynyt korkealla ensimmäisen kvartaalin läpi, jossa vuodenvaihde on erittäin yleinen asunnonvaihtoajankohta. Kvartaalin keskiarvo taloudellisesta vuokrausasteesta onkin 97,73% ja maaliskuun lopussa se on ollut korkeampi 98,65%. Hyvin valikoidut asunnot ja niiden vuokratasojen tunteminen, keskimääräistä tuottoa ja portfolion vuokratuottoa unohtamatta kertovat meidän jatkuvasta osaamisesta sekä asuntojen valinnassa että niiden vuokraamisessa, josta iso kiitos kuuluu koko tiimille!

Alkuvuoden aikana olemme ostaneet portfolioomme kaksi uutta asuntoa. Asunnot hankittiin entuudeltaan tutuilta paikkakunnilta ns. kirsikkapoimintoina. Näiden hankintojen lisäksi olemme käyneet usean keskustelun erilaisten kokonaisuuksien osalta portfoliomme mittavamman laajentamisen osalta strategiamme mukaisesti tälle vuodelle.

Geneerinen taloustilanne näyttää positiiviselta ja 15.3. julkistettu Suomen Pankin ennuste ensi vuoden talouskasvusta positiiviseksi kääntymisestä onkin loistava uutinen. Samalla vaikka EKP ei vielä edellisessä kokouksessaan laskenutkaan korkoja on yleinen konsensus korkojen laskemisen kannalla, joka vaikuttaa meihin sekä taloyhtiöiden että omien lainojemme kautta positiivisesti.

Viime vuoden lopulta alkanut sijoittajavaroivaisuus on alkanut toipumaan ja voimmekin tyytyväisenä todeta että suoraselkäinen toimintamme on antanut meille kilpailuetua esim. rahastoihin nähden. Nykyiset osakkeenomistajat tuntevatkin varmasti kilpailuetumme ja muita kehotankin tutustumaan vertailuumme esim. pörssiosakkeisiin verrattuna. Tulemme myöhemmin tänä vuonna julkistamaan laajemman vertailun meistä muihin sijoitusinstrumeitteihin verrattuna.

Asuntomarkkinat näyttävät osittaisia elpymisen merkkejä, ja asuntojen hintakehitys on kääntymässä negatiivisesta nollatasoon tai jopa nousuun, kuten esim. Pellervon taloustutkimus, SP-kotien ja Säästöpankkiryhmän, sekä Hypon ennusteet povaavat. Myös asuntokauppojen nähdään vilkastuvan, mutta kohtaanto-ongelma tarjonnan ja kysynnän välillä rajoittaa kauppaa. Tämä antaa meille edelleen hyvät ostojen paikat hyvillä kassavirroilla ja tuotoilla; pienemmällä markkinariskillä.

Olemme tekemässä monella tapaa ennätysvuotta 2024, kuitenkin maltilla ja huolella.

Janne Kaarnasaari,
Toimitusjohtaja