Skip to main content
Ajankohtaista

Toimitusjohtajan katsaus ja 03/2023 sijoittajaraportti

By 19.9.202329 helmikuun, 2024Ei kommentteja

Viimeinen vuosi on ollut hyvin mielenkiintoista aikaa tarjoten kasvumahdollisuuksia muuttuneessa markkinaympäristössä. Korkotaso on noussut inflaation myötä tasaisesti, mutta monen ekonomistin mukaan tilanne on rauhoittumaan päin

Viimeinen vuosi on ollut hyvin mielenkiintoista aikaa tarjoten kasvumahdollisuuksia muuttuneessa markkinaympäristössä. Korkotaso on noussut inflaation myötä tasaisesti, mutta monen ekonomistin mukaan tilanne on rauhoittumaan päin. Nordean viimeisin ennuste odottaa inflaation olevan Suomessa ensi vuonna enää 2,1 %. Danske puolestaan antoi hiljattain arvion, että korkotaso olisi noin prosenttia alhaisempi ensi syksynä. Huomionarvoista on, että Asuntosäästön lainakanta on kokonaisuudessaan korkosuojattu, joten olemme hyvässä asemassa myös nykyisessä markkinatilanteessa. Uusimpaan sijoittajaraporttiin pääset tutustumaan [tästä](https://asuntosaasto.fi/files/Kvartaaliraportti_Q3_2023_1_7e92e8ab5a.pdf) linkistä.

Monelle piensijoittajalle on kuitenkin koitunut ongelmia haasteellisemmasta ympäristöstä, joka on puolestaan tarjonnut meille entistä herkullisempia ostonpaikkoja. Hintakehitys on ollut negatiivista uudiskohteissa ja näissä erityisesti pk-seudulla. Maakunnissa vaikutukset ovat olleet suhteellisen pieniä ja odotammekin hintojen kääntyvän pitkällä aikavälillä jälleen nousuun, jahka korkotaso joskus laskee tai stabilisoituu.

Asuntosäästö keskittyy vuokratulosta saatavaan kassavirtaan ja siitä maksettavaan osinkoon. Strategianamme on omistaa asuntoja vuosikymmeniä, joten sillä laskevatko tai nousevatko asuntojen hinnat yksittäisten vuosien aikana muutamia prosentteja ei ole meille niin suurta merkitystä. Sen sijaan sillä on merkitystä, ovatko portfoliomme asunnot keskimäärin vähintäänkin yhtä arvokkaita vielä 20 tai 30 vuoden kuluttua. Strategia on sama kuin osakkeissa: pitkäjänteisyys palkitsee ja emme tee pikavoittoja. Sijoitusstrategiamme tarjoaa siis myös suojaa hintojen volatiliteetilta. Huomionarvoista on myös, että kirjaamme asunnot taseeseen aina toteutuneella kauppahinnalla, välttäen näin spekulatiiviset arvonkorotukset tasearvossa. Tästä syystä nyt meitä suuremmat institutionaaliset sijoittajat ovat joutuneet laskemaan hurjasti uudiskohteiden realisoimatonta excel-varallisuutta.

Olennaista on ostaa silloin, kun kohteita saa pitkän aikavälin kehitystä edullisemmin – kuten nykyisessä markkinatilanteessa.

Ps. kuluvan kvartaalin viimeinen merkintäpäivä on jo nurkan takana. Vielä ehdit mukaan!

Tuottoisaa syksyä toivottaen,

Joni Lähteenmäki
Toimitusjohtaja