Skip to main content
Ajankohtaista

Mihin kannattaa sijoittaa – yleisimpien sijoitustapojen vertailu

By 26.7.2024Ei kommentteja

Eri sijoittamistavat eroavat toisistaan niin riskien, tuotto-odotusten kuin tarvittavan pääomankin suhteen. Toiset sijoitusmuodot vaativat aktiivista otetta, ja jotkut sopivat “osta ja unohda” -tyyppisille sijoittajille.

Tässä kirjoituksessa vertailemme yleisimpiä sijoitustapoja, eli rahastoihin, asuntoihin ja osakkeisiin sijoittamista sekä sitä, miten Asuntosäästön ratkaisu vertautuu muihin sijoitustapoihin.

1. Rahastosijoittaminen sopii vaivattomuutta haluavalle

Sijoitusrahasto hallinnoi siihen sijoitettuja varoja ja sijoittaa ne eri kohteisiin, jotka voivat olla rahastosta riippuen esimerkiksi osakkeita, joukkovelkakirjoja tai toisia sijoitusrahastoja. Rahastoihin voi tehdä kertasijoituksia tai sitä voidaan käyttää kuukausittaiseen sijoittamiseen. Rahastoihin sijoittamista suositellaankin usein aloitteleville sijoittajille.

Rahastosijoittaminen on vaivatonta: voit yhdelläkin rahastolla hajauttaa sijoituksesi monipuolisesti, ammattilainen valitsee arvopaperit ja hallinnoi sijoitusta puolestasi. Rahastojen kautta on mahdollista sijoittaa pienelläkin pääomalla, ja voit sijoittaa sellaisiin kohteisiin ja markkinoille, mihin muutoin olisi vaikea päästä. Rahastoja on riskitasoltaan hyvin erilaisia.

Toisaalta monien rahastojen kulut ovat suuret, ja aktiivisesti hoidettujen rahastojen hallinnointikulut heikentävät tuottoja erityisesti pitkällä aikavälillä. Rahastoista mainitaan usein myös matalakuluiset indeksirahastot, joiden tavoitteena on seurata vertailuindeksin kehitystä aktiiviseen analyysiin perustuvan sijoittamisen sijaan.

2. Asuntosijoittaminen sopii pitkäaikaiseen sijoittamiseen

Asuntosijoittaminen tarkoittaa asuinkiinteistöjen hankintaa ja vuokrausta tuoton saamiseksi. Asuntosijoittamisella voi tavoitella tuottoja vuokraamalla asunnot, pyrkimällä hyötymään asunnon arvonnoususta pitkällä aikavälillä tai näiden yhdistelmällä. Sijoitusasunnon voi hankkia myös lyhytaikaista vuokraamista varten tai tavoitella tuottoa flippaamalla, eli ostamalla kunnostettavan asunnon ja myymällä sen remontin jälkeen voitolla eteenpäin.

Asuntosijoittaminen on suosittu ja monia kiinnostava sijoitusmuoto, jossa houkuttelevat vakaa ja pitkäaikainen tuotto sekä asunnon arvonnousu ja varallisuuden kertyminen velkavivun avulla.

Asuntosijoittaminen ei kuitenkaan ole sopiva sijoitustapa kaikille: se vaatii alkupääomaa ja varsinkin alussa on paljon pohjatyötä tehtäväksi. Lisäksi sijoitusasunto vaatii hallinnointia, joten se ei ole kovin passiivinen sijoitusmuoto.

Lue lisää asuntosijoittamisesta

3. Osakesijoittaminen tarjoaa riskejä ja tuottopotentiaalia

Osakesijoittamisella tarkoitetaan yleensä pörssiin listattujen yritysten osakkeisiin sijoittamista – eli ostetaan tietyn yhtiön osakkeita, minkä jälkeen omistat osuuden kyseisestä yhtiöstä. Tällöin olet myös oikeutettu omistustasi vastaavaan osuuteen yhtiön tulevaisuudessa tekemistä tuotoista.

Osakesijoittamisella tavoitellaan tuottoja arvonnousun ja osinkojen kautta. Se houkuttelee sijoittajia erityisesti korkealla tuottopotentiaalilla ja osinkotuloilla. Lisäksi osakkeiden likviditeetti on hyvä, eli ne on helppo muuttaa rahaksi.

Korkean tuottopotentiaalin kääntöpuolena on korkea riskitaso, ja lisäksi osakemarkkinoilla sijoituksen arvo vaihtelee suuresti keskituoton ympärillä. Näiden vuoksi osakkeisiin kannattaa varautua sijoittamaan pitkällä aikavälillä. Osakkeiden kaupankäyntiin liittyy aina myös kuluja, jotka syövät tuottoja, minkä vuoksi suoria osakesijoituksia kannattaa tehdä isommilla summilla kerralla.

Osakesijoittaminen sopii sijoittajalle, joka on valmis ottamaan riskejä, seuraamaan markkinoita aktiivisesti ja etsimään tietoa yrityksistä.

4. Asuntosäästö on helppo tapa lähestyä asuntosijoittamista

Asuntosäästö on asuntosijoitus­yhtiö, joka tarjoaa helpon tavan lähestyä asuntosijoittamista. Toimintamallissamme merkitset Asuntosäästön D-sarjan osakkeita, yhtiö sijoittaa varat asuntoihin, ja D-sarjan osakkeenomistajat saavat sijoitukselleen kvartaaleittain osinkoa.

Asuntosijoittamiseen verrattuna Asuntosäästön kautta sijoittaminen on mahdollista pienelläkin pääomalla. Osakesijoittamiseen verrattuna se on pieniriskinen: Asuntosäästö on maksanut jo 27 kvartaalia peräkkäin tuotto-odotusten mukaiset osingot. Aktiivisesti hoidetuista sijoitusrahastoista poiketen Asuntosäästö ei peri lainkaan hallinnointi- ja palkkiokuluja. Lisäksi voit lunastaa osakkeesi milloin tahansa.

Lue lisää Asuntosäästöön sijoittamisesta