Pohdintaa opintolainan sijoittamisesta

Lainaa on haettu Suomessa perinteisesti varoen, jonka jälkeen tämä on haluttu maksaa pois mielellään mahdollisimman pian. Lainasta puhuminen on osittain tabu tai tästä puhutaan hyvin vähän. Viime vuosina mediassa on kuitenkin näkynyt otsikoita, joissa nuoria kannustetaan nostamaan opintolainaa ja sijoittamaan nostetut varat. Opintolainaa korostetaan suhteellisen edullisena ja vaivattomana. 

Opintolainan houkuttelevuutta on pyritty lisäämään opintolainahyvityksen avulla, jolla pyritään nopeuttamaan opiskelijoiden valmistumista ja ripeämpää siirtymistä työelämään. Opiskelijat kuitenkin arvostavat opiskeluajan työkokemusta, joka edesauttaa pääsyä mieluiseen työpaikkaan valmistumisen kynnyksellä. Työnteon myötä opintolainan tarve pienenee, mutta valtion tarjoaman porkkanan vuoksilainaa ehkä kannattaisi hyödyntää myös muutoinkin kuin käyttötarpeeseen.

Opintolainahyvityksessä ideana on, että valtio maksaa puolestasi 40 % yli 2500 euroa opintolainaa ylittävästä osuudesta, kunhan valmistut  määräajassa. Opintolainahyvitys on siis tavallaan valtion tarjoama palkkio opintojen etenemisestä määräajassa.

Entä jos nostetun opintolainan sijoittaisi eteenpäin opintojen ajaksi, mihin ylipäätään tulisi sijoittaa?

Kustannustehokkaat ETF-indeksirahastot ovat kasvattaneet suosiotaan huimasti viime vuosina ja ovat hyvä vaihtoehto lähes kenelle tahansa sijoittajalle. Monet suosivat myös tasaista osinkoa maksavien arvoyhtiöiden osakkeita. Asuntosijoittaminen on kuitenkin vakaampi ja osakesijoittamista turvallisempi vaihtoehto. Se kuitenkin vaatii hieman suurempaa alkupääomaa ja tuotto sekä riskit kohdistuvat yleensä vain yhteen tai muutamaan asuntoon. Suosittuja ovat myös asuntorahastot, joiden haasteena on tähän asti ollut lähes poikkeuksetta tuottoa rasittava raskas kulurakenne. 

Aloittelevan sijoittajan kannattaakin tutustua erityisesti asuntorahastoihin sekä ETF:iin, jotka tekevät sijoittamista tasaisesti. Huomiota kannattaa kuitenkin erityisesti kiinnittää kustannusrakenteeseen ja esimerkiksi hallinnointipalkkiohin. 

Asuntosäästö tarjoaa myös yhden ratkaisun sijoittamisen aloittamiseksi. Yksittäinen sijoitus suuntautuu aina koko asuntokantaamme, jolloin riskit ovat perinteistä asuntosijoittamista pienemmät. Kauttamme voit alkaa asuntosijoittaksi jo pienellä summalla ilman stressiä vuokrauksen järjestämisestä tai muista hallinnollisista toimista. Sijoituksestasi ei myöskään veloiteta lainkaan transaktio- tai ylläpitokuluja. 

Alhainen korkotaso, valtiontakaus ja erityisesti opintolainahyvitys ovat hyviä syitä, joiden vuoksi opintolainan nostamista kannattaa pohtia myös muutoinkin kuin elämiseen liittyvien kulujen kattamiseksi.

Kaikilla opintolaina ei kuitenkaan riitä säästöön tai sijoitettavaksi vaan tämä menee normaalin arjen pyörittämiseen. Onnekkaammassa tilanteessa oleville opintolainan sijoittaminen on vähintäänkin tutustumisen arvoinen vaihtoehto, jolla rakentaa pesämunaa tulevaisuutta ajatellen. 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Lukijan tulee tiedostaa, että velkarahalla sijoittamiseen liittyy myös suuremmat riskit.  Kolumnissa kirjoitetut näkökohdat ovat ainoastaan kirjoittajan omakohtaisia näkemyksiä, eivätkä edusta Asuntosäästön tai sen toimielinten edustajien liiketoiminnallisia kannanottoja. Kirjoitusta ei tule ymmärtää juridisena konsultaationa, vaan ainoastaan kirjoittajan esiin nostamina huomionarvoisina näkökohtina. 

Asuntosäästö

Asuntosäästö on yksityinen kiinteistösijoitusyhtiö, jonka C-sarjan osakkeita voidaan merkitä verkkopalvelun kautta. Yhtiö sijoittaa varat asuntoihin ja C-sarjan osakkeenomistajat saavat sijoitukselleen kiinteää osinkoa. Osinko maksetaan osakkeenomistajille neljä kertaa vuodessa.
Asiakaspalvelu:
Asuntosäästö Asua Oy
Y-tunnus: 2597003-8

Tietoseloste
Rekisteriä ylläpitää Asuntosäästö
Katso tietoseloste
Laskutustiedot
SIJOITA TÄSTÄ
AVAINHENKILÖT

Toimitusjohtaja:
Joni Lähteenmäki 
(040 352 2770)

Hallituksen puheenjohtaja: 
Jani Valtonen
Asuntosäästö on Suomalainen yritys
Copyright © Asuntosäästö 2021.  Kaikki oikeudet pidätetään.  Ota yhteyttä: Asiakaspalvelu@asuntosaasto.fi 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram