Miksi asuntosijoittaminen kannattaa Suomessa?

Miksi asuntosijoittaminen kannattaa Suomessa?

Asuntosijoittamisen suosio on kasvanut viime vuosina. Suosion kasvuun niin suomessa kuin kansainvälisestikin ovat vaikuttaneet positiiviset markkinaolosuhteet. Erityisesti kaupungistuminen ja alhainen korkotaso voidaan nostaa tärkeimmiksi tekijöiksi. Jokaisella maalla on kuitenkin omat erityispiirteensä. Yhtenä Suomen erityispiirteenä voidaan pitää poikkeuksellisen hyvin toimivaa asunto-osakeyhtiölakia.

Suomalaisessa asunto-osakeyhtiöjärjestelmässä osakkaiden vastuut ja oikeudet ovat hyvin selkeät ja kiinteistöjen hallinto on hoidettu niin, että kiinteistöistä yhteistiloineen huolehditaan. Tämän suhteen jopa naapurimaidemme olisi hyvä ottaa oppia Suomesta. Asunto-osakeyhtiölaki takaa eräänlaiset raamit asunto-osakkeiden hallintaan. Ammattimaisen toimijan on syytä tuntea laki hyvin, mutta tärkeimmissä kysymyksissä myös yksittäisen pienen osakkaan asemakin on lähes poikkeuksetta turvattu niin, että pienosakkaan ei lakipykäliä tarvitse läpikotaisin tuntea.

Vaikka jotkin asuntomarkkinoihin vaikuttavat asiat ovat Suomessa poikkeuksellisen hyvät, asunnoista saatavat vuokratuotot suhteessa asuntojen hintoihin ovat vielä varsin kohtuullisella tasolla. Esimerkiksi Helsingissä vuokratuotot ovat selkeästi Tukholmaa korkeammalla. Lisäksi lainakorot ovat Helsingissä alhaisempia kuin Tukholmassa, joka korostaa eroa Helsingin hyväksi. Ruotsin kymmenen vuotisen koronvaihtosopimuksen korko on nyt yli 0,7 prosenttia, kun euroalueen vastaava taso on hyvin lähellä nollaa.

Vaikka nostin Helsingin esimerkiksi, me koemme, että pitkän aikavälin tuotto suhteessa riskeihin on joissakin muissa kaupungeissa vielä selkeästi houkuttelevammalla tasolla. Meidän hankkimiemme asuntojen vuokratuotot ovat pääasiassa 6-9 prosentin luokkaa remonttivarat huomioiden. Tämä taso vastaa jo hyvin osakemarkkinoilta saatavia pidemmän aikavälin tuottoja ja on myös hyvin perusteltua väittää, että keskipitkän aikavälin tuotot pörsseistä eivät ole kovin korkeat, koska arvostustasot ovat korkeahkolla tasolla.

Asuntomme eivät sijaitse kaikkein suurimpien kaupunkien keskustoissa, eivätkä ne ole uudiskohteita. Suurin osa sijoittajista keskittyy vain näihin kasvukeskusten keskustojen pieniin asuntoihin. Me emme halua toimia siellä, vaan uskomme mahdollisuuksia löytyvän enemmän alueilta, joissa ei ole niin paljon muita toimijoita kilpailemassa samoista kohteista. Esimerkiksi seudullisissa yliopisto- ja korkeakoulukaupungeissa on myös vahvuutena asumisen keskittyminen kohti keskustaa. Tämä osaltaan takaa kohteiden arvostustasoa myös tulevaisuudessa.

Vuosi 2020 oli hyvin poikkeuksellinen. Nyt, tilinpäätöksemme valmistuessa, voimme kuitenkin katsoa varsin luottavaisin mielin tulevaisuuteen. Koronakestävyys tuli todistettua ja sen vaikutus yhtiömme toimintaan oli odotetun vähäinen. Tästä on hyvä jatkaa valitun strategian toteuttamista ja edelleen kehittämistä.

 

Hallituksen puolesta menestyksekästä kevättä kaikille kanssasijoittajille!

Jani Valtonen

 

Jani Valtonen on Asuntosäästön hallituksen puheenjohtaja. Jani on aiemmin toiminut salkunhoitajana OP-Privatessa ja sijoitusjohtajana Nordeassa. Osakemarkkinoiden lisäksi hän on toiminut myös aktiivisesti asuntomarkkinoilla.

Asuntosäästö

Asuntosäästö on yksityinen kiinteistösijoitusyhtiö, jonka C-sarjan osakkeita voidaan merkitä verkkopalvelun kautta. Yhtiö sijoittaa varat asuntoihin ja C-sarjan osakkeenomistajat saavat sijoitukselleen kiinteää osinkoa. Osinko maksetaan osakkeenomistajille neljä kertaa vuodessa.
Asiakaspalvelu:
Asuntosäästö Asua Oy
Y-tunnus: 2597003-8

Tietoseloste
Rekisteriä ylläpitää Asuntosäästö
Katso tietoseloste
Laskutustiedot
SIJOITA TÄSTÄ
AVAINHENKILÖT

Toimitusjohtaja:
Joni Lähteenmäki 
(040 352 2770)

Hallituksen puheenjohtaja: 
Jani Valtonen
Asuntosäästö on Suomalainen yritys
Copyright © Asuntosäästö 2021.  Kaikki oikeudet pidätetään.  Ota yhteyttä: Asiakaspalvelu@asuntosaasto.fi 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram